Vláda včera odsouhlasila změnu zákona, který provozovatelům jatek nařizuje od roku 2026 povinně nainstalovat kamery. Za nás ale ve velmi nedostatečné formě!!
Cílem naší kampaně Chci znát pravdu, kterou jsme spustili v roce 2019 bylo primárně ztransparentnění těchto míst smrti, aby se každý konzument mohl dozvědět, koho jí a jak dotyčný/á žil a zemřel/a. Proto jsme požadovali zavedení kamerových systémů na jatkách s on-line přenosem dostupný veřejnosti.
Za těch pár let jsme upozornili na několik případů brutálního týrání zvířat v prostoru vykládky jatek, které byly medializovány. Vyšla spousta článků i video výstupů, kde se veterináři i ministerstvo zemědělství odvolávali na selhání jednotlivců a se zavedením kamer na jatkách nesouhlasili. Díky naší práci a tlaku veřejnosti začali o zavedení kamer vážně uvažovat. Nejde totiž o selhání jednotlivců jak jsme dokázali zveřejněnými záběry.
Minulý rok jsme ministrovi zemědělství jsme předali petici s více než 35.000 podpisy, která v této věci určitě pomohla. Děkujeme všem, kdo jste petici podepsali a podporovali tento náš požadavek!
Schválený zákon na nás působí jako snaha umlčet veřejnost a jsme přesvědčeni, že zvířatům nijak nepomůže. Důkazem mohou být např. záběry z Anglie, kde jsou kamery na jatkách již v provozu a i přesto investigativci stále pořizují a zveřejňují otřesné záběry z těchto míst a dokazují, že tato forma je nefunkční a nedostačující.
Podle tohoto zákona mají kamery být pouze na prostoru pro vykládku a přehánění zvířat. Jakoby to, co se děje uvnitř, za zavřenými dveřmi bylo v pořádku a nemohlo tam docházet k týrání zvířat? Bohužel, jaké hrůzy se dějí uvnitř se nám zmedializovat nepodařilo a možná proto nařídili tohle úplné minimum. Přitom ze svědectví zaměstnanců i několika zveřejněných případů víme, že k týrání uvnitř jednoznačně dochází. Zvířata zde mohou být kvůli spěchu podřezávána za plného vědomí, z výpovědí víme, že když nechtějí jít do plynových komor nebo k "porážce", agresivním způsobem jsou poháněna, polévána vařící vodou, mlácena.
Zákon se nemá týkat ani jatek, kde zabíjí králíky, slepice, kuřata, kachny a krůty. Důvodem jsou prý moderní technologie těchto zařízení s minimálním podílem a vlivem lidské práce, kdy omračování těchto druhů probíhá zpravidla v omračovací lázni. Zapomněli snad při rozhodování na malé provozy, kterých není málo? Ty rozhodně nejsou automatizované a na spoustě z nich není využívaná omračovací lázeň a u králíků už vůbec ne. Tohle rozhodnutí nám nedává žádný smysl. Přitom je tolik důkazů, které ukazují na selhání i na těchto místech.
Pořízené záběry z kamer budou přístupné pouze pro Státní veterinární správu na vyžádání a provozovatelé je budou muset uchovávat minimálně 30 dnů pro případné šetření. K tomu nemáme moc co dodat... Jak moc je SVS důvěryhodný orgán, když jim každý rok nahlašujeme desítky případů týrání zvířat ať už na jatkách nebo v chovech?
Děkujeme všem, kdo nás podporujete na cestě pomoci zvířatům, ať už jste podepsali petici, reagovali na výzvu, sdíleli naše příspěvky nebo nás podpořili finančně či jiným způsobem. I když to nedopadlo podle našich představ, náš boj za osvobození zvířat nekončí!!