Velmi děsivou chvíli je pro kachny okamžik, kdy se dveře haly otevřou dokořán a vrhnou se na ně ruce bezohledných zemědělců a brigádníků, kteří se je chystají cpát do přepravek. Kachny jsou při odchytávání velmi náchylné na zlomeniny nebo krvácení, k němuž dochází vlivem surového zacházení.

Pro klid konzumentů se tvrdí, že odchytávání zvířat provádí pouze kvalifikovaný personál. Vzhledem k tomu, že se brigády inzerují bez jakýchkoliv požadavků v internetových nabídkách přivýdělků a může přijít kdokoliv, jistě tomu tak není. Ovšem i za předpokladu, že vyděšené ptáky odchytávají „kvalifikovaní“ lidé, není na tom vlastně nic uklidňujícího. Stejně tak jsou totiž kvalifikovaní i „ošetřovatelé“ ptáků, kteří je vlastnoručně zabíjí údery o okolní předměty.

Odchyt si pracovníci plánují na noční či časné ranní hodiny a snižují přitom světlo v hale na minimum. Zvířata se ale i tak v šeru snaží před lidmi uniknout. Bojí se tak moc, že jsou schopna se namačkaná v rozích budovy vzájemně udusit.