Mlékárenský průmysl je založen na opakovaném umělém oplodňování, na odebírání telat několik minut či hodin po porodu, na neuspokojování mateřských pudů a také na neustálém a bolestivém dojení, jež vede k rychlému vysílení a následnému zkolabování celého organismu krávy. To vše se děje pouze za účelem zisku bez ohledu na etickou stránku, a to i přesto, že lidé vůbec mléko jiného živočišného druhu ke svému životu nepotřebují.
Ve slovníku zemědělského podniku je dospělá kráva produkující velké množství mléka (což je zapříčiněno jejím dlouholetým šlechtěním), nazývána dojnicí. V normálním pojetí je to však matka, která by se jako ostatní matky ze třídy savců starala o své mládě a krmila ho mateřským mlékem po dobu asi jednoho roku.
MLÉKO
Složení mléka jednotlivých živočišných druhů se od sebe podstatně liší, aby mohlo poskytnout perfektní potravu pro konkrétní skupiny jedinců. Kravské mateřské mléko obsahuje látky podporující velmi rychlý růst telat. Přírůstek hmotnosti během prvního roku života telete je téměř 40x vyšší než u lidského kojence.
Kravské mléko také obsahuje 4x vyšší množství vápníků, jelikož mají telata mnohem větší kostru, než lidské děti. I množství bílkovin a železa se podstatně liší s ohledem na jinou stavbu těla. Kravské mléko je proto jedinečný koktejl živin, přesně odpovídající potřebám telat, nikoliv dětí, ba dokonce dospělých lidí.
Telata se rodí bez imunity, jsou tedy závislá na přijmu protilátek z mleziva (prvotní mléko). Složení mleziva, které se krávě v těle tvoří je určeno právě jejímu teleti. V kravínech však mláďatům obvykle není dovoleno napít se ho od své vlastní matky a mlezivo jim zaměstnanci dávají pít z lahve, navíc od jiné krávy.
PIJE KAŽDÝ SAVEC SVÉ MATEŘSKÉ MLÉKO?
Mléko každého dospělého savce patří pouze jeho mláděti. V přírodě to běžně funguje a nikoho by nenapadlo chovat se jinak. Existuje ale savec, který tuto přirozenost narušuje. Tím savcem je člověk. Jediné období, kdy potřebuje člověk pít mateřské mléko, je v rozmezí novorozeneckého až batolecího věku. Jeho význam je velmi důležitý po výživové, imunologické i psychické stránce, jeho konzumace však přestává nabývat opodstatnění již ve 2. roku života.Tuto skutečnost se lidé rozhodli ignorovat a místo toho, aby přestali zcela přijímat mateřskou výživu, pouze vyměnili ženské prso za vemeno krávy. Z něj pak popíjí/konzumují jeho vysrážené či fermentované varianty až do dospělosti. Telata se silnou potřebou sání mléka od matky jsou tak okrádaná dospělými lidmi, tedy jedinci jiného živočišného druhu, pro které přestalo mít mléko význam v dětském věku.
Napadlo vás někdy přisát se na vyústění mléčné žlázy kočky? A co slona? Nalili byste si do ovesných vloček psí mateřské mléko? Přijde vám to bizardní? O co méně bizardní je pití kravského mateřského mléka?Není tak divu, že přibližně 68 % lidí trpí nesnášenlivostí vůči mléku.
Důvodem je ztráta enzymu potřebného pro rozložení cukru v mléce (laktózy). Ten je nezbytný pouze v období závislosti na mateřském mléce a po odstavení jeho produkce klesá. Těla dospělých lidí už enzym - laktázu netvoří prakticky vůbec, což je důvodem trávicích obtíží, projevujících se bolestmi břicha, nadýmáním či průjmy. Pití mléka způsobuje mimo jiné i nadměrné zahlenění, problémy s pletí, a spouští další mechanismy těla, jež zapříčiňují obranu před cizorodými bílkovinami. Nové poznatky navíc ukazují, že růstové hormony (IGF-1) konzumované společně s mléčnými produkty zvyšují riziko vzniku rakoviny prostaty a rakoviny prsu.
BEZ NAROZENÍ TELETE NENÍ MLÉKA
Vlivem absolutně klamavých reklam a obrázků na obalech mléčných výrobků spoustu lidí žije v neuvědomělém přesvědčení, že důvodem existence krávy jsou oni sami – aby mohli pít mléko a jíst výrobky z něj. Tyto reklamy prezentují krávu jako zvíře, které přirozeně, automaticky a nepřetržitě chce lidem dávat mléko.Velká a neutuchající reklamní síla tak odpoutala lidi, tedy savce, kterými jsou i krávy, od tak základní logické znalosti a skutečnosti, že za stavem spouštění produkce mléka stojí narození dítěte/mláděte. Význam kravského mateřského mléka tak pouze tkví ve výživě novorozeného telete, nikoliv dospělého člověka.
V reklamách se tedy nedozvíme, že aby bylo mléko mléčným farmám ziskem, tak musí zde narozená telata krávám nenávratně odebrat. Výroba mléčných produktů se uskutečňuje právě na úkor jich a jejich základních potřeb.
Přirozeně růstem mláděte matce krávě klesá množství mléka, stejně jako lidské matce, až se úplně zastaví. Za neustálou produkcí mléka tak v kravínech stojí opakované umělé oplodňování. To z krávy dělá živý stroj na mléko, kdy v jeho produkci je pouze dvouměsíční prodleva.
V roce 2020 tak zemědělci kravám zneužívaných pro mléko vzali přes 3 miliardy litrů mléka (3.108.100.000. litrů). Kvůli tomuto, v lidech po stovky let zarytému a v dnešním světě iracionálnímu zvyku, bylo v ČR na svět přivedeno neskutečných 561 269 telat. Tolik telat tedy přišlo v minulém roce v den svého narození nenávratně o kontakt se svou matkou.
ŠLECHTĚNÍ
Intenzivní šlechtění bylo dlouhou dobu soustředěné pouze na výkonnost krav. V roce 1921 v České republice bylo krávě vzato průměrně 1 518 litrů mléka za rok. Během sta let manipulace byly krávy dohnány k současné produkci 9 255 litrů za rok. U holštýnského, nynějšího nejzneužívanějšího plemene tomu bylo dokonce neuvěřitelných 10 226 litrů mléka.
Nadměrné šlechtění na užitkovost začalo kravám přinášet vážné problémy. Například v prvních dnech laktace se kvůli vysokým výdejům mléka dostávají do záporné energetické bilance a dochází až k metabolickému stresu. I při vysokých dávkách krmiva krávy ztrácí zásoby podkožního tuku a jejich zdraví rapidně chátrá. Vyskytují se nemoci jako mastitida (zánět mléčné žlázy), která kravám způsobuje bolest a při neléčení dochází ke smrti. CVM (Complex Vertebral Malformation) je nemoc, kdy dochází ke změnám na páteři, obratlích a telata se rodí s nízkou porodní váhou či mrtvá. Mimo jiné dochází i k poruchám plodnosti, k vyřazení krav z chovu, následně k odeslání na jatka, kde je jejich život předčasně ukončen.
STÁLE MÉNĚ PŘIROZENÉ ZVÍŘECÍ DRUHY
S pokrokem vědy se dnes využívá i transgenního inženýrství, kdy je uměle manipulováno s geny zvířat. Například využitím genů z bakterií vznikne zvíře odolné vůči mastitidě či nemoci šílených krav. Se zásahem do genetické výbavy se dá upravit např. i chuť ke žraní a tím ovlivňovat metabolismus. Pracuje se na vytvoření bezrohých krav. Možnosti genových manipulací mohou úplně změnit tradiční metody šlechtění, které je nyní založeno na výběru semene od plemenných býků s vhodnými vlastnostmi, tzv. býci „zlepšovatelé“. Vznikají pak stále méně přirozené zvířecí bytosti a více se přibližují efektivním strojům na mateřské mléko.TELATA
Narozeným telatům na mléčné farmě není od prvních okamžiků dopřáno nic z jejich přirozených potřeb. Naopak novorozenci sotva stojící na svých nohách, kteří se ještě nestihli na světě ani rozkoukat, zažívají v prvních minutách nepředstavitelný stres, strach a bolest.
Kontakt s matkou, kterou by tele přirozeně následovalo asi rok, je zemědělci omezen na minuty až pár hodin po porodu. Matka ho stačí po porodu olízat, usušit a promasírovat mu krevní oběh. Teleti obvykle není dovoleno od své matky pít mateřské mléko i přesto, že její mlezivo složením odpovídá přesně jeho potřebám a je nejlepší pro jeho vitalitu a tvorbu imunity, bez které přichází na svět.
Tele zaměstnanec odtáhne mimo dosah matky z porodní haly a ta je už nucena jen skrze hrazení přihlížet k následujícím praktikám namísto péče o své dítě. V tento okamžik je záměrně zpřetrháno jejich mateřské pouto. Absence vyplavení oxytocinu sáním mléka krávě nedovoluje procítit mateřství. Zaměstnanec tele poprvé nakrmí z láhve rozmraženým mlezivem od jiné krávy. Zjistí tak, zda se tele narodilo se sacím reflexem, a má také navíc přehled o množství přijatého mléka, tudíž se nemusí obtěžovat a zdržovat čekáním, až by matka své tele nakrmila.
Dále je tele surově podle pohlaví označeno ušní známkou – žlutá barva/holka, růžová barva/býček, a sice pomocí kleští proražením obou uší tupým hrotem bez umrtvení. Tele se přitom skácí na zem.
Tele, jež se stále sotva drží na nohou a každý jeho krok je nerozhodný a rozklepaný, zemědělec buď odvede nebo ho naloží na vozík, znehybní ho přeložením nohy za krk a odveze k jeho nevlastním sourozencům k nekonečným řadám venkovních individuálních boxů a do jednoho z nich ho zavře.
INDIVIDUÁLNÍ BOX
Klec s boudou tzv. Individuální box je pro zvídavé a dovádivé tele vězením, do jehož hranic nechápavě naráží. Tento box by měl být podle legislativy plastový, dřevěný či plachtový s malým výběhem a podestýlkou ze slámy s celkovou plochou maximálně 2,8 m2, běžněji 2,2 m2. Výběh někdy chybí, takže tele se ani nesetká se slunečnými paprsky. Zemědělci často v rámci úspory peněz a času protizákonně do boxu umisťují rovnou dvě telata, tudíž jim už tak malý prostor k životu snižují ještě o další polovinu.
Důvodem pro umístění do boxu je zamezení fyzického kontaktu s jinými telaty, aby se vzájemně neolizovala. Z boxu do boxu však na sebe telata mají vidět. Touha hrát si s ostatními tak zůstává pouze v jejich představách. Často také mohou dohlédnout do otevřených hal na své matky, s nimiž se už nikdy nesetkají.
V boxu tele stráví první, nejdůležitější měsíce svého vývinu, týdny tesknivým bučením naříká po matce, hledá a olizuje mříže, řetízky a všechno, co mu připomíná struk vemene matky.
Dle legislativy zde může strávit maximálně osm týdnů, tato doba se však často překračuje, protože toto ustájení vyžaduje minimální péči. Nemožností chůze a hry někdy dochází atrofii šlach na nohou a tele pak není schopno stát na kopytech, ale upadá na klouby. Během této doby také podstoupí odrohování rohových pučnic elektrokauterem či chemickým leptáním.
ODROHOVÁNÍ
Krávy si přirozeně vytvářejí ve svých stádech hierarchii. K tomu jim právě pomáhá tělesná stavba, včetně rohů. V kravínech, kde jsou krávy drženy v zajetí, toto uzpůsobení stáda není možné. Navíc jsou zvířata vystavena velkému stresu, jsou psychicky vypjatá a mohou se navzájem agresivně napadat, což jim působí různá zranění a pro zemědělce to přináší pouze finanční ztráty. Nabízí se tak drastické řešení, a tím je odstranění rohů. Druhým důvodem odrohování telat je čistě sobecká ochrana zemědělců. Tyto invazivní zákroky se budou provádět alespoň do té doby, než bude skot uměle vyšlechtěn na bezrohost.
Roh je jedna z adaptací kůže (škáry), můžeme ho připodobnit k nehtům či vlasům. Avšak je to přímé pokračování čelní dutiny, napojené na lebeční kost. Rohy jsou u kořene dobře prokrvené, plné nervových zakončení, tím pádem velmi citlivé orgány, pro zvíře hodně důležitá součást života.
ELEKTRICKÝ KAUTER ČI CHEMICKÉ LEPTÁNÍ
V České republice jsou kruté praktiky odrohování vykonávány dvěma způsoby. Prvním z nich je leptání kůže hydroxidem draselným. Na kůži telat, kde se objevují zárodky rohů, se nanáší pasta a chemicky se tak ničí tkáň, ze které by rohy vyrůstaly. Při nedbalé aplikaci se může stát, že pasta zteče do očí a dochází k nevratnému poškození zraku. Druhým způsobem je tzv. kauterizace, kdy se živá tkáň destruuje za vysoké teploty elektrickým či plynovým kauterem. Ten si můžeme představit jako rozžhavenou železnou tyč. Při špatném provedení hrozí až propálení lebeční kosti, která je u telat zvláště tenká.
Smutným faktem je, že u mláďat do 4 týdnů stáří není vyžadována žádná forma anestezie. Telata tak zákrok podstupují při plném vědomí, bez utlumení bolesti. Důsledkem odrohování je krvácení, špatné hojení a hnisání ran kvůli nehygienickým podmínkám, kterým jsou telata hned po výkonu vystavena. Infekce a záněty v místech odrohování jsou běžné. Výjimkou ale není ani vznik nádorů či chronická bolest. V případě odrohování starších krav je velkým rizikem otevření přídatných lebečních dutin a následný zánět dutin (sinusitida). Dalším faktorem je vytváření stresu nejen přímo u odrohovaných telat, ale i ostatní zvířata přejímají stres a zmatenost od těch, které jsou nuceny proces podstoupit.
VÝŽIVA TELAT
Jediný, kdo má podle zákonů přírody nárok na kravské mateřské mléko, je přirozeně tele. Jediný, komu se jej paradoxně nedostává, je právě tele samo. Zatímco lidé nesmyslně a sobecky konzumují mléko a výrobky z něj, telata po něm lační. Bizarně tak dostávají pouhé náhražky vyrobené z odpadních produktů při výrobě másla a sýru v mlékárnách.
Mléko se teleti nedostává i přesto, že matky krávy jsou šlechtěny na tzv. dojnost - schopnost produkovat mléko v množství větším, než jsou nároky jejich mláďat. Výživa telat tak nemá nic společného s přirozeností.
Tele po odebrání matce a umístění do venkovní boudy dostává po dobu 3-5 dní mlezivo různých krav, ne však té své.
Následující týdny tele dostává pouze 2x - 3x denně mléčnou výživou. Ta je ve velkokapacitních kravínech realizována podáváním mléčné krmné směsi, složené ze sušeného odstředěného mléka z výroby másla a syrovátky z výroby sýra. Směs obsahuje také palmový a kokosový tuk, pšeničnou mouku a také dokonce vepřové sádlo!
Některé mléčné farmy krmí svá telata i netržním mlékem, tedy tím, které nelze pro jeho špatné složení, zápach a přítomnost antibiotik prodat mlékárně. Řadí se sem mlezivo, mléko starodojných a léčených krav.
Od 4. dne věku života telata také dostávají granule, tzv. starter s cílem brzkého naučení na objemné krmivo a rychlého přírůstku na váze. Ten je složený ze sóji, kukuřice a obilovin.
NEMOCI
V roce 2020 bylo v ČR kvůli produkci kravského mateřského mléka na svět uměle přivedeno neuvěřitelných 561 296 telat. V tento rok měly mléčné farmy na svědomí 34 388 životů novorozených telat. Jejich tělíčka jsou nalézána v kafilerních boxech, pohozená za halami kravína i pod igelitovými plachtami přikrývající krmnou směs pro krávy, a to i přes tvrzení zaměstnanců, že telata jsou kravínu prioritou.
Nejkritičtějším období pro telata jsou první měsíce po narození. Jejich imunitní systém totiž ještě není zcela vyvinutý a tele je tudíž ohrožováno infekcemi. Na oslabení imunitního systému se podílí i stresující faktory, kterým je vystaveno (oddělení od matky, odrohování, značkování) navíc se imunita telete nevyvíjí kvalitně z důvodu mléčných náhražek, kterými je krmeno. Negativně také působí změna stravy a brzké přeučování na rostlinnou výživu. Velkou roli hrají i špatné hygienické podmínky, ve kterých jsou telata nucena žít.
NEJČASTĚJŠÍ DRUHY ONEMOCNĚNÍ
Telata jako novorozenci trpí nejčastěji dvěma druhy onemocnění: průjmy a respiračním syndromem.
Až 90 % novorozených telat trpí průjmy a průměrně 10 % z nich jim bohužel podlehne. Hlavními příčinami vzniku průjmů jsou nevhodná strava a infekční patogeny. Telata jsou apatická, nepřijímají potravu ani vodu a tím pádem jsou i zesláblá (často natolik, že nedokážou ani vstát). Několikadenním průjmem tele výrazně hubne, někdy až 4–7 kg za den.
Respirační syndrom je druhou nejčastější příčinou úmrtí telat, trpí jím až 80 % zvířat a 20 % umírá. Hlavní příčinou je špatná péče - strava, stres, špatná ventilace a náchylnost k prochladnutí. Trpí pak kašlem, horečkami a výtokem z nosu a to hlavně v zimních měsících.
Za úmrtí telat také stojí hrubé chyby zaměstnanců jako je řešení zácpy a plynatosti proléváním zažívacího traktu olejem či nepodání mleziva jícnovou sondou telatům, u nichž se správně nevyvinul sací reflex. Investice do individuální léčby bývá vysoká, proto telata po až několikadenním trápení vysílením umírají.
OSUD JALOVIČEK A BÝČKŮ V MLÉKÁRENSKÉM PRŮMYSLU
O dalším osudu telat, nucených žít o samotě za mřížemi individuálního boxu, rozhodují zemědělci na základě jejich plemene a pohlaví i přesto, že za přirozených podmínek by čas trávili se svou matkou.
BÝČCI
Býčci mléčných plemen, zejména plemene Holstein, mají nízkou schopnost k osvalení a jejich výkrm se v ČR zpravidla neuskutečňuje, protože není pro zemědělce výhodný. Malí, zmatení a zranitelní býčci jsou proto již ve věku 14-30 dní zaměstnanci vytáhnuti z boxů a často za uši a ocas dovlečeni do transportního vozu. Jím jsou tyto děti odváženy do velkokapacitních stájí, odkud jsou rozváženy do stovky až tisíce kilometrů vzdálených zemí jako Španělsko, Portugalsko, Itálie, Německo a Holandsko. Z malých dětí se tak stávají sirotci oddělení napříč zeměmi od svých matek. Tato telata jsou zde většinou zabíjena nebo vykrmována a zabíjena.
Býčci mléčného plemene České strakaté bývají v ČR intenzivně, jeden vedle druhého vykrmováni v temných, starých halách s minimem nutnosti péče. Ve věku 18-24 měsíců jsou zabíjeni na českých jatkách či exportováni k zabití do zahraničí.
MLADÉ KRÁVY
Samice skotu před porodem jsou necitlivě označované jako jalovice, ve věku telat jako jalovičky. Jejich pojmenování vychází ze slova jalové, tedy nehotové či nedokonalé, jako by jejich život snad neměl význam sám o sobě. Zemědělci na ně pohlížejí jako na budoucí výkonné výrobní jednotky svých mléčných farem, jimiž nahradí méně dojící krávy, a ty zabijí. Po 2 měsících strávených v boxu jsou „jalovičky“ kolektivně držené v odchovnách. Tento odstav je pro tele velkým stresem, který je způsobený zásadní změnou krmiva z mléčného na rostlinnou. Poté jsou převezeny do hal, kde jedna vedle druhé stojí a čekají (často ve vrstvě výkalů), až se je ve věku 13-15 měsíců zemědělci pokusí poprvé znásilnit inseminací. Pro opakovaně neúspěšné oplodnění bývají zabíjené. Ty, co otěhotní a porodí zdravé tele, zapadají do násilného koloběhu porodů, krádeží mláďat a dojení.
ŽIVOT V KRAVÍNĚ
Reklamy a obaly mléčných produktů prezentují krávy na zelených pastvin, které je činí šťastnými a spokojenými. Reálný obrázek míst, kde jsou krávy skutečně nucené žít, je tvořen ponurou, nudnou a frustrující atmosférou.
Život krávy zneužívané pro mléko se absolutně vzdaluje přirozenému prostředí. V přírodě by krávy žily ve stádech s přirozeným zastoupením býků a telat, a to s jasně nastolenou hierarchií. Ve velkokapacitních kravínech jsou krávy nucené tvořit stádo skýtající až sto jedinců. Na průměrně 550kg zvíře připadá plocha o velikosti trýznivých 12 m2.
Krávy stráví celý svůj život v tzv. produkční hale. Pastva na denním světle jim je odepřena. Hala je rozdělená na krmiště, hnojné chodby a lehárny s boxy oddělenými hrazením. Ačkoliv krávy bývají podestýlané slámou či kejdovým separátem, často musí ležet ve svých vlastních výkalech, které jim v kontaktu se struky vemene způsobují zánět (mastitidu). Neustálý kontakt paznehtů s mrvou krávám způsobuje vznik hnisajících vředů. I přes zootechnickou úpravu dochází k jejich zranění, krvácení a kulhání.
Důvod pro otrocké celoživotní ustájení je podle zemědělců čistě ekonomický. Menší množství pohybu, kterým by byla přirozená migrace po pastvině, snižuje kalorický výdej krávy a tím zvyšuje množství mléka. Hala je pro krávy nudné, na podněty chudé, často také tmavé a zapáchající místo, kde se nemohou přirozeně projevovat. To vede k frustraci, jejíž projevem je stereotypní chování, jako je cucání mléka od jiných dospělých krav, olizování železných zábran a zdí, žvýkání naprázdno nebo nekonečné hraní si s jazykem. Roštová podlaha s vrstvou trusu je pro krávy příliš kluzká, proto mohou často uklouznout a ublížit si (zlomeniny nohou, pánve).
Jediným rozptýlením v životě těchto krav je krmení, prováděné 2x denně. Pro vysokou produkci mléka dostávají energeticky bohatou kukuřičnou siláž. Na pastvě by se přirozeně podle své potřeby pásly sezónní skladbou louky. 2-3x denně jsou také krávy z hal společnou chodbou hnány do dojíren. To provádí zaměstnanci kravínů za doprovodu sprostých pokřiků a za použití úderů tyčemi. Ti si leckdy na zvířatech vybíjí vztek, zejména na těch, která se odmítá pohybovat nebo jsou pomalá.
UMĚLÉ OPLODNĚNÍ
Kráva je schopná produkce mléka až poté, kdy dojde k tzv. otelení, což znamená, že už porodila tele. Bez narození telete by nikdy mléko neprodukovala, stejně tak jako žádná jiná matka včetně matky lidské.
K početí obvykle nedochází pohlavním stykem s býkem. Oplodnění provádí zemědělci uměle v době říje (ta se projevuje reflexem nehybnosti a skákáním na ostatní krávy), a to tzv. inseminací. Semeno pochází od plemenného býka, který je celý život uvězněn v inseminační stanici, bez možnosti vyjít ven na čerstvý vzduch. Získání spermatu předchází omývání předkožky samce a jeho vzrušení pomocí atrapy nebo jiného býka (pohlavní reflexy nejsou vázány jen na opačné pohlaví). Pracovník provádí vydražďování a čeká, až budou z pyje odkapávat výměšky z pohlavních žláz. Při skoku býka na atrapu uchopí zaměstnanec předkožku, odkloní ji a vsune do uměle vodou vyhřáté vagíny. Tento proces se opakuje ještě jednou.
Samotnou inseminaci krávy provádí zemědělec strčením celé paže do jejího řitního otvoru, z nějž odstraňuje „nadbytečnou“ tráveninu, aby si uvolnil prostor k vyšetření pohlavních orgánů a masáži dělohy. Do pochvy zavede pipetu se semenem, nasune ji na děložní krček a uvolní. Krávě jsou zvrácené praktiky nepříjemné a samice zažívající je poprvé, bývají zemědělci často kvůli vzdoru přivázány. Celý tento proces se z hlediska bolesti, nepoužití anestezie a žádné chuti se rozmnožovat, může označit jako znásilnění (z anglického slova „rape rack“ je to jednoznačné).
Pokud kráva opakovaně neotěhotní, stává se i přes svůj mladý věk pro zemědělce nepotřebnou. Je vyřazena z chovu (až 22 % všech vyřazených krav je právě kvůli poruchám plodnosti) a prodána na jatka. Toto je úskalí mléčného průmyslu, které i vegetariánům uniká.
TĚHOTENSTVÍ A POROD
DOJENÍ
Proces dojení je ve společenském pojetí chápán jako zisk mléka určeného k prodeji lidem. Z morálního hlediska je však dojení krádeží mateřského mléka mláďatům. Krádeží je dojení i přesto, že mléčná plemena jsou šlechtěna na tzv. dojnost, což je schopnost samice produkovat mléko v množství větším, než jsou nároky jejích mláďat. Samotné mládě je však i přesto na mléku kvůli lidem tratné, protože je krmeno buď převážně sušenou náhražkou složenou z odpadních produktů mlékáren, nebo netržním mlékem (od starých či léčených krav).
Na život matky krávy, necitlivě označované jako dojnice, zemědělci sobecky pohlíží v grafickém vyjádření závislosti množství nadojeného mléka v čase, tedy pozorovaných intervalech po dobu jednoho roku – tzv. laktační křivka. Ta rozděluje jeden rok života zneužívané krávy na intervaly, a sice laktaci a stání na sucho.
Laktace krávy začíná porodem telátka, pro něhož přirozeně mléko vzniká, a je zemědělci stanovená na 305 dní. Po pěti dnech od porodu, kdy se krávě tvoří již zralé mléko (nikoliv mlezivo), je dojená. V rozmezí 42-90 dní od porodu je opět uměle oplodněná. Znamená to, že kráva je dojená a zároveň těhotná. Spojení těchto dvou náročných procesů vyčerpává organismus krávy i přes energeticky bohatou stravu. Na vrcholu laktace kráva tvoří 30-50 kg mléka za den, starší krávy až přes 80 kg mléka. Po dobu jedné takové laktace kráva plemena Holstein byla nucena vyprodukovat v roce 2020 průměrně 10 226 kg mléka.
Laktace je zemědělci ukončena tzv. zaprahnutím ve chvíli, kdy denní nádoj klesne asi pod 10 kg, a to vysazením dojení spolu s aplikací antibiotik do struku vemene. První 4 dny poté krávy trpí otokem vemene, ve kterém je vyšší tlak, než je tlak krve. Kráva tak dostane pouhých 60 dní na odpočinek, poté opět porodí tele a rok nastoleného zneužívání se tak opakuje.
Proces samotné krádeže mléka se odehrává 2-3x denně na dojírně. Krávy jsou sem často hnány před zraky svých navždy oddělených dětí. Zaměstnanci nejprve osahají již tak ponížené krávě struky vemene pro uvolnění hormonu oxytocinu, jež spouští uvolňování mléka. Poté jí na struky nasadí sací zařízení, které jí pod tlakem odebírá mléko určené k prodeji mlékárně.
NEMOCI A ZRANĚNÍ
Matka kráva je vzhledem ke své přirozené délce života asi 20 let nejdéle zneužívaným zvířetem. Za zdmi kravínu jsou tak krávy zotročovány několik let a každý rok jejich života je založený na inseminaci, porodu a dojení. Zemědělci její stav a množství odebraného mléka v čase pozorují z dat v digitálním obojku a na základě nich také sobecky rozhodují o jejím dalším osudu, zda ji zavraždí nebo budou dále zneužívat.
Délka života krav je v očích zemědělců vyčíslena termínem hodného stroje, nikoliv živé bytosti, a sice „produkčním využitím dojnic“, které obvykle činí asi 3,5 laktací, tedy ± 1050 dní. Znamená to, že krávy jsou vyřazované nejčastěji v přibližně 5 letech života, a to z důvodů poklesu produkce mléka, neschopnosti otěhotnět, opakovaného onemocnění vemene z důvodu dojení a špatné hygieny. Tyto krávy jsou naložené do transportu a zabité na jatkách i přesto, že jsou vyléčitelné. Prakticky zdravá zvířata jsou tak zavražděná pouze z finančních důvodů.
SYNDROM ULEHNUTÍ
Ne každá kráva však opouští kravín živá. Šlechtění na vysoký obsah mléka a intenzivní míra vykořisťování krávám způsobuje mnohé problémy – nejčastěji syndrom ulehnutí. Tyto matky jsou surově odtáhnuty mimo halu kravínu, kde se čeká, co s nimi bude.
Jedním z důvodu ulehnutí je stav tzv. negativní energetické bilance, jež vzniká nejčastěji po porodu. Krávy nejsou schopné přijmout dostatek krmiva pro pokrytí vysokých energetických požadavků způsobené obrovskou laktací, na kterou byly vyšlechtěné. Veškerá energie ze stravy i tělesných rezerv jde do mléka, krávy hubnou a chřadnou – trpí následně ketózou, steatózou jater vedoucí až k úmrtí.
PORODNÍ PARÉZA
Po porodu často krávy trpí porodní parézou – z důvodu obrovské laktace ztrácí vápník z těla, kráva ulehá, není schopná vstát, postupně ztrácí citlivost, vědomí, klesá ji teplota a někdy i umírá.
ZLOMENINA PÁNVE
Následkem porodu někdy bývá i zlomenina pánve, zejména v případě křížení masných a mléčných plemen krav, kdy se v těle krávy vyvíjí neúměrně velký plod. Se zlomeninami si kravíny obvykle nedělají starosti a odsoudí zvířata na smrt.
I přes neschopnost krav chodit bývají protizákonně hákem za nohu navijákem naloženy do transportu a zabity na jatkách se slovy, že k ulehnutí došlo až v transportním voze.
PŘÍČINY VYŘAZOVÁNÍ KRAV Z CHOVU
Hodnotu života krávy zneužívané pro její mateřské mléko zemědělci stanovují na základě jeho množství a kvality. Tomu předchází schopnost otěhotnět a přivést na svět životaschopné tele. Jedním ze základních opatření, které zemědělci provádějí za účelem maximalizace zisku, je tzv. kontrola užitkovosti. Pokud kráva z nějakého důvodu nesplňuje stanovená kritéria, je vyřazena a poslána na jatka, aby byla zpeněžena alespoň pro svou svalovinu.
Vyřazení krávy ze stáda (tzv. brakace) může mít zootechnické nebo zdravotní důvody. Mezi zootechnické důvody patří především nízká užitkovost a vysoký věk. V roce 2019 byly zootechnické důvody příčinou vyřazení cca 25 % krav. Zbývajících cca 75 % krav je vyřazeno ze zdravotních důvodů. Hlavní zdravotní důvody jsou onemocnění vemene, končetin, dislokace slezu, bachorové disfunkce, těžké porody a poporodí (to je důsledek šlechtění, což vede k vyšší náchylnosti krav k těžkým porodům a poporodím). Většina zdravotních důvodů je spojena se špatnými hygienickými podmínkami, které v kravínech všeobecně panují. Ve spojení se sníženou obranyschopností organismu danou špatnými podmínkami (zvířata trpí stresem) to vede k výrazným nárůstům zdravotních problémů. Dalším zdravotním důvodem pro vyřazení jsou poruchy plodnosti. V roce 2019 se v ČR podílely skoro 20 %.
Každý rok je v ČR z různých důvodů vyřazeno průměrně 30–35 % matek, což třeba v roce 2019 činilo více než 124 tisíc zvířat.