Proces tvorby medu
Proces přeměny květinového nektaru na med vyžaduje týmovou práci. Nejprve z úlu vylétá starší včela dělnice, která vyhledává rozkvetlé rostliny či stromy. Během jedné cesty usedne na 50–100 květů. Nektar v nich nalezený pozře a v těle uloží do tzv. medového váčku. Medový váček je oddělený od žaludku včely tak, aby nemohlo dojít k natrávení sladkého nektaru. Po návratu do úlu vyvrhne obsah váčku mladší včele dělnici a ta si jej ještě několikrát „předá“ s ostatními. Včely do nektaru opakovaným polykáním a zvracením přenáší enzymy a aminokyseliny ze svých žláz, a zároveň tím dopomáhají k odpařování vody, která je v procesu vzniku medu nežádoucí. Poté, co se množství vody sníží na 20 %, včely nektar
vyvrhnou do komůrky uvnitř plástve.
K odpařování vody z nektaru dochází nejen tímto způsobem, ale také máváním křídel, kterým vytváří včely neustálý proud vzduchu. Když je těmito procesy původní nektar dostatečně zahuštěn, včely ho v plástvích „zavíčkují“ voskem. Kdyby tak neučinily, med by při jeho uchovávání kvasil.
Jedna dělnice za svůj život vyprodukuje jen jednu dvanáctinu čajové lžičky medu. V rámci celého úlu dokážou tisíce dělnic vyrobit za rok až 100 kg této sladké hmoty, kterou si člověk sobecky přivlastňuje.
Včelí produkty
Mezi včelí produkty patří nejen med, ale i mateří kašička, včelí vosk, propolis, pyl či včelí jed.
MATEŘÍ KAŠIČKA
Mateří kašička je potravou pro larvy a včelí matku po celý její život. Je to krmná šťáva tvořená v hltanových žlázách dělnic. Včelaři ji z komor buď vyškrábnou speciální lžící, nebo odstřeďují celé plásty, přičemž larvy filtrují přes cedník. Lidé z potravy pro larvy vyrábí kapsle působící proti vráskám.
VČELÍ VOST
Pro včely je vosk stavebním materiálem, díky němuž jsou schopny vybudovat plásty. Stejně jako ostatní včelí produkty, také vosk lidé zabavují k vlastnímu užitku, a to za účelem výroby svíček, k impregnaci dřeva nebo jako složku rtěnek či různých mastí.
PROPOLIS
Propolis je přírodní včelí tmel, kterým včelstvo vyplňuje trhlinky v úlu nebo zarovnává potřebná místa. Propolis má navíc antibakteriální vlastnosti, což znamená, že zabraňuje tvoření mikroorganismů ve vnitřním prostředí. Včelám je odebírán velmi vychytralým způsobem. Lidé vloží do úlu pletivo, a jelikož mají včely přirozenou potřebu otvory zatmelovat, zanedlouho díry zaplní. Včelař pak pletivo jen vyndá a může ho nabízet k farmaceutickým účelům.
PYL
Pro včely je důležitým zdrojem bílkovin právě pyl. Jeho pozitivní účinky na člověka zatím nebyly prokázány, i přesto mají lidé pocit, že by jej měli využívat ve svůj prospěch. Při procesu odebírání pylu jsou včely nuceny proletět mřížkou, která je záměrně uzpůsobena tak, aby otvory nebyly větších rozměrů než včely samotné. Tím sejim z nohou setře pyl, který padá včelaři do sběrné nádoby.
VČELÍ JED
Dalším odebíraným včelím produktem je včelí jed, což je sekret jedové žlázy. Při procesu jeho získávání lidé včelstvo vydráždí elektrickým proudem a tím jej donutí k bodnutí do připravené podložky. Pro potřeby farmaceutického průmyslu, který na výrobu některých léku potřebuje celá žihadla, používají včelaři silnou podložku. Žihadlo v takové podložce uvízne a včela si ve snaze uletět utrhne společně s žihadlovým aparátem i celý zadeček a umírá.