Bramborový salát
(přibližně dvě porce)
Brambory uvaříme ve slupce, tak aby nebyly úplně měkké. Necháme vychladnout, poté oloupeme. Nakrájíme je na kostičky nebo si pomůžeme strunovým kráječem na brambory. Syrovou mrkev oloupeme a nastrouháme na jemno. Okurky nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme, přidáme 1 lžíci láku z okurek, majonézu a sůl podle chuti. Promícháme a necháme do druhého dne uležet.
- 600 g brambor
- 1 malá mrkev
- 2 kyselé okurky
- 1 lžíce láku
- Veganská majonéza
Brambory uvaříme ve slupce, tak aby nebyly úplně měkké. Necháme vychladnout, poté oloupeme. Nakrájíme je na kostičky nebo si pomůžeme strunovým kráječem na brambory. Syrovou mrkev oloupeme a nastrouháme na jemno. Okurky nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme, přidáme 1 lžíci láku z okurek, majonézu a sůl podle chuti. Promícháme a necháme do druhého dne uležet.
Plněný sojový řízek
- Sojové plátky
- Rajčata
- Veganský sýr (ideálně tavenýr)
- Dijonská hořčice
- 1 ks zeleninového bujonu
- 1 lžíce sojové omáčky
- Sůl
- Mouka
- Strouhanka
Sojové plátky uvaříme ve vodě s kostkou zeleninového bujonu a lžící sojové omáčky (cca 10 minut). Z plátků důkladně vymačkáme vodu, rozřízneme je podélně na dvě části a osolíme. Jednu půlku namažeme dijonskou hořčicí, položíme plátek sýru, rajčat a přikryjeme druhou půlkou. Připravíme si dvojobal – v jednom talíři smícháme mouku s vlažnou vodou tak, aby vznikla řidší kaše a do druhého talíře nasypeme strouhanku. Plátky namočíme do mouky s vodou, obalíme ve strouhance a usmažíme.