Bramborový salát

(přibližně dvě porce)
  • 600 g brambor
  • 1 malá mrkev
  • 2 kyselé okurky 
  • 1 lžíce láku
  • Veganská majonéza


Brambory uvaříme ve slupce, tak aby nebyly úplně měkké. Necháme vychladnout, poté oloupeme. Nakrájíme je na kostičky nebo si pomůžeme strunovým kráječem na brambory. Syrovou mrkev oloupeme a nastrouháme na jemno. Okurky nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme, přidáme 1 lžíci láku z okurek, majonézu a sůl podle chuti. Promícháme a necháme do druhého dne uležet.

Plněný sojový řízek

  • Sojové plátky
  • Rajčata
  • Veganský sýr (ideálně tavenýr)
  • Dijonská hořčice
  • 1 ks zeleninového bujonu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • Sůl
  • Mouka
  • Strouhanka


Sojové plátky uvaříme ve vodě s kostkou zeleninového bujonu a lžící sojové omáčky (cca 10 minut). Z plátků důkladně vymačkáme vodu, rozřízneme je podélně na dvě části a osolíme. Jednu půlku namažeme dijonskou hořčicí, položíme plátek sýru, rajčat a přikryjeme druhou půlkou. Připravíme si dvojobal – v jednom talíři smícháme mouku s vlažnou vodou tak, aby vznikla řidší kaše a do druhého talíře nasypeme strouhanku. Plátky namočíme do mouky s vodou, obalíme ve strouhance a usmažíme.